04 Ekim 2018

Kahvaltının sultanı MUHLAMA

Muhlama Rize ilinde peynirin tereyağında eritilmesiyle yapılan sıcak bir yemek. Bunun için tereyağının yanı sıra yörede yapılan, pelit şeklinde olan yağsız peynir gereklidir. Bolca yağ bir tavada eritilir, içine doğranmış ve üzerine un ve su serpilmiş peynir atılıp bir süre ısıtılır. Sıcak servis yapılır. Muhlama Karadeniz’de başka bölgelerde de bu adla veya değişik adlarla yapılmaktadır. İsviçre’de yaygın olan peynir fondüsüne benzemektedir. Yalnız İsviçre’de, Hemşin'deki gibi yağsız peynir tereyağında eritilmek yerine, yağlı peynir ateşte tavada eritilmektedir

 

Özellikle yayla zamanları yaylarda konaklayan insanların afiyetle tükettikleri muhlama, yöreyi ziyaret eden yerli-yabacı turistlerinde ısrarla tadına bakmak istedikleri bir yemek haline gelmiştir. Ünlü otellerin dahi menüsüne girmeyi başaran muhlama, ününü yavaş yavaş Karadeniz sınırları dışına yaymış ve diğer bölgelerde yaşayan insanların da damak zevkine hitap etmeyi başarmıştır. Rize Bölge’sinde Ayder Yaylası başta olmak üzere Andon’da ve daha bir çok yerde muhlamayı en doğal malzemelerle en doğal şartlarda hazırlayıp müşterilerine sunan bir çok mekan vardır.

 Ama eğer bu eşsiz lezzete henüz ulaşma şansınız olmadıysa mutlaka “Tuzu Biberi”nde  deneyebilirsiniz… Bizden söylemesi, haydi bir de siz deneyin…

Bakır bir tavaya aldığımız tereyağını kısık ateşte tamamen erittikten sonra göz kararı mısır ununu ekliyoruz. Bir süre kavurduğumuz mısır ununa dilediğimiz kadar peyniri ekleyip yavaş yavaş karıştırarak erimesini bekliyoruz. Peynirin tuzlusunu veya tuzsuz olanını isteğe göre tercih edebiliriz. Günün 24 saati tüketebileceğimiz bu lezzet, Karadeniz’de çoğunlukla kahvaltının vazgeçilmezi.

bizden haberdar olun
bizi takip edin
şubelerimiz
Tüm şubelerimiz bir tık uzağınızda.
Tıklayınız...
bize ulaşın
Mansuroğlu Mahallesi, 295. Sk. No:18, 35535
Bayraklı/İzmir
+90 (232) 435 63 62
bilgi@tuzubiberi.com.tr
Web Tasarımı: Kreatif Tasarım: Fotoğraf Çekimi: